Αρχική

Ρωτήστε μας

Για να μας ρωτήσετε οποιοδήποτε διατροφικό θέμα σας απασχολεί πατήστε το κουμπί και συμπληρώστε τη φόρμα.

 

Kαλή σας μέρα. έχω ακούσει ότι τα αναψυκτικά light και  ιδιαίτερα η coca cola εκτός του ότι επιδεινώνει την κυτταρίτιδα μπλοκάρει και την πέψη. ισχύει ή μπορούμε να πίνουμε μία coca cola light με το φαγητό μας μια φορά στο τόσο? σας ευχαριστώ.

Αγαπητή φίλη όσον αφορά την  πέψη των τροφών πράγματι αυτή επιδεινώνεται από τα κρύα αναψυκτικά λόγω σπασμού του στομάχου. Άλλος μηχανισμός δεν έχει περιγραφεί. Η παχυσαρκία που είναι συνέπεια αυξημένης θερμιδικής πρόσληψης μέσω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών οδηγεί σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία επιβαρύνει επίσης το γαστρεντερικό. Όσον αφορά την κυτταρίτιδα η καθημερινή κατανάλωση ικανών ποσοτήτων νερού είναι αυτή που βοηθάει και θα πρέπει να προτιμάται από τη χρήση των αναψυκτικών.

Γεια σας είμαι 22 ετών με ύψος 1,65 και ζυγίζω 52 κιλά. Δε γυμνάζομαι καθόλου ούτε τρώω αρκετά σωστά πχ δεν πίνω πολύ νερό ούτε τρώω πολλά φρούτα και σαλάτες με αποτέλεσμα το βάρος μου κατά διαστήματα να έχει σκαμπανεβάσματα μεταξύ των 50-55 κιλών πράγμα που δεν ξέρω αν είναι πολύ καλό για τον οργανισμό μου. Θα ήθελα να μου προτείνετε μια διατροφή για να διατηρήσω τα κιλά μου ως έχουν. Ευχαριστώ

Αγαπητή Αφροδίτη Μπορεί το βάρος σου αναλογικά με το ύψος σου να είναι σε καλό επίπεδο θα πρέπει όμως να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες γιατί οι συνεχείς αυξομειώσεις βάρους, η ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, και η καθιστική ζωή θα σου δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου. Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο όπως αυτό της δίαιτας Orac ,κατανάλωσε 2 λίτρα νερό την ημέρα , και οργάνωσε την καθημερινότητά σου ώστε να έχεις τακτική φυσική δραστηριότητα. Αυτά είναι τα μυστικά για να αποκτήσεις και να διατηρήσεις το σώμα των ονείρων σου.

Είμαι 50 ετων.1.60 ύψος και 60 κιλά, και έχω χοληστερίνη. Η δουλεία μου είναι δουλεία γραφείου, άρα καθιστική. Δεν γυμνάζομαι παρέχω προσπαθήσει κατά καιρούς να κάνω διάφορες δίαιτες και καταφέρνω να χάσω έως 4 κιλά, και μετά πάλι τα ξαναπαίρνω. Κάποια συμβουλή η πρόταση?? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Με φιλικούς χαιρετισμούς Δέσποινα

Αγαπητή Δέσποινα,Τα κιλά τα οποία διατηρείς αναλογικά με την ηλικία σου και το ύψος σου είναι ικανοποιητικά Κρίνω σημαντικό να μπεις στη διαδικασία να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό και να ελέγξεις τη σύσταση του σώματος σου και σε περίπτωση που το ποσοστό λιπώδους μάζας είναι αυξημένο να ξεκινήσεις μία ήπια υποθερμιδική διατροφή με σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών ώστε  να μειώσεις το λίπος του σώματός σου και να βελτιώσεις τις τιμές των λιπιδίων σου. Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του απολεσθέντος βάρους παίζει η συμμόρφωση οπότε φρόντισε να χάσεις τα κιλά με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και στη συνέχεια να υιοθετήσεις τις βασικές του αρχές. Θα σου πρότεινα επίσης να εντάξεις στο διατροφολόγιό σου προϊόντα με φυτικές στερόλες.

Θα θέλαμε να ακολουθήσουμε την δίαιτα που προτείνετε μαζί με τον σύζυγο μου και θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής 1)η ποσότητα είναι η ίδια για ένα άντρα και μία γυναίκα? 2)όταν λέμε μερίδα σε τι αντιστοιχεί? 3)στην 2η και 3η εβδομάδα για απογευματινό υπάρχουν καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι και κεράσια πως να τα αντικαταστήσω με φρούτα της εποχής?

Αγαπητή φίλη, Η ποσότητα η δική σου με του άντρα σου διαφέρει. Σε εκείνον θα αυξάνεις περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το δικό σου γεύμα. Να γνωρίζεις όμως ότι το πλάνο που θα ακολουθήσεις είναι γενικό γι αυτό ιδανικά θα πρέπει να προσαρμοστεί από ένα σύμβουλο που θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά τις ποσότητες λαμβάνοντας υπόψιν του την κατάσταση υγείας σας και την φυσική σας δραστηριότητα. Όσον αφορά τα φρούτα και φυσικά μπορείς να τα αντικαταστήσεις. Μην ξεχνάς ότι βασική αρχή της δίαιτας ORAC είναι η εποχικότητα.
Γειά σας! Το όνομα μου είναι Μαρία και κατάγομαι από την Κύπρο. Είμαι 20 χρονών και έχω ύψος 1,55 cm και ζυγίζω 59,5 kg. Ξέρω πως δεν είναι το ιδανικό βάρος. Ποιό είναι το ιδανικό βάρος μου? Έχω τύπο αχλαδιού δηλ. αδύνατη από πάνω αλλά με αρκετή περιφέρεια. Παλιά όταν ήμουν 14 ετών ζύγιζα 76 κιλά αλλά με πολλή προσπάθεια και θέληση είχα φτάσει στα 50 κιλά αλλά μετά από 4 χρόνια είχα φτάσει στα 65 κιλά. Και τώρα στα 20 μου, και πάλι με δίαιτα, είμαι 59,5. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ να μην κάνω δίαιτα. Έτσι είναι ο μεταβολισμός μου? Θα πρέπει σε όλη μου την ζωή να προσέχω πιστεύω. ? Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Αγαπητή Μαρία,Τα κιλά από μόνα τους δεν είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για να σου προτείνω ένα συγκεκριμένο βάρος το οποίο θα πρέπει να θέσεις ως στόχο. Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό και έλεγξε τη σύσταση του σώματος σου. Το ποσοστό του λίπους σου θα πρέπει να κυμαίνεται στο 23-25% για να είσαι υγιής. Εφόσον λοιπόν διαπιστώσεις ότι αυτό είναι αυξημένο ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ώστε να φτάσεις σε αυτό το επιθυμητό ποσοστό διατηρώντας την μυϊκή σου μάζα σταθερή. Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργός ιστός γι αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην τη χάσεις. Ήδη από όσα μου περιγράφεις σχετικά με τις αυξομειώσεις βάρους σου και τις συνεχείς δίαιτες πιθανόν να έχεις χάσει ένα σημαντικό ποσοστό αυτής με αποτέλεσμα να έχεις οδηγηθεί σε ένα χαμηλό βασικό μεταβολισμό. θα πρέπει λοιπόν ταυτόχρονα να ξεκινήσεις άσκηση. Αυτό θα τονώσει το μεταβολισμό σου, και θα  αυξηθούν οι καύσεις σου. Εφόσον έχεις σωματότυπο αχλάδι αν ενδυναμώσεις το επάνω μέρος του σώματός σου θα φαίνεται αυτό πολύ πιο αρμονικό και η όψη σου θα βελτιωθεί σημαντικά. Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του απολεσθέντος βάρους παίζει η συμμόρφωση οπότε φρόντισε να χάσεις τα κιλά με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και στη συνέχεια να υιοθετήσεις τις βασικές του αρχές
Georgia - Στην εγκυμοσύνη μου πήρα 30κιλά (έμεινα έγκυος 56κιλά)! Σε 1 χρόνο περίπου έχασα τα 28 (όπου τα περισσότερα τα έχασα μετά τον 8ο μήνα) έχω όμως κοιλία αρκετή! Πως μπορεί να φύγει?
Αγαπητή μου Georgia, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο η μήτρα μεγαλώνει  πιέζει και στη συνέχεια προκαλεί ρήξεις στον ορθό κοιλιακό μυ, τις περιτονίες του και στο δέρμα  (δηλαδή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα). Τα παραπάνω συγκρατούν τα σπλάχνα της κοιλιάς στη φυσιολογική τους θέση. Επειδή αυτά είναι χαλαρά μετά τον τοκετό  δίνουν την αίσθηση της «επιπλέον κοιλίτσας». Χρειάζεσαι λοιπόν γυμναστική για να ενδυναμώσεις τους μύες της κοιλιάς και ταυτόχρονα να επισκεφτείς κλινικό διατροφολόγο ώστε να αναγνωρίσει εάν η μείωση  του βάρους σου έχει να κάνει με απώλεια λίπους ή μυϊκής μάζας. Έτσι θα εξασφαλίσεις ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Πρόσεξε όμως! Στην επόμενη εγκυμοσύνη σου να μην βάλεις τόσα πολλά κιλά γιατί τα κακά αποτελέσματα δεν θα είναι αναστρέψιμα. 

ΓΕΙΑ ΣΑΣ! Είμαι 63 κιλά και έχω ύψος 1,67...Θα ήθελα να αδυνατίσω λιγάκι(3-4 κιλά) γιατί νιώθω λίγο το σώμα μου βαρύ και για να μου αρέσω περισσότερο... Σπουδάζω και έχω καθημερινά σχολή οπότε τις ώρες τις μεσημεριανές τις περνάω στη σχολή και δεν μπορώ να τρώω, οπότε και αναγκάζομαι να τρώω όταν γυρίζω το απόγευμα... Τι μου προτείνετε να κάνω? Σκεφτόμουνα να παίρνω μαζί μου κάποιο φαγητό ώστε να μην χάνω τα γεύματά μου.. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν το τσάι που αναφέρετε μπορεί να είναι και του βουνού και αν θα μπορούσε να παραλειφθεί. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι να τρώω για να αποφεύγω τη ζάχαρη.. Θα με βοηθούσατε πού αν μου λέγατε τι να κάνω... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Αγαπητή Κωνσταντίνα, Τα κιλά αναλογικά με το ύψος σου είναι ικανοποιητικά οπότε φρόντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσω για να είσαι υγιής, να έχεις ενέργεια και γρήγορα θα ξεφορτωθείς τα 3-4 κιλά που θέλεις. Το να καταναλώνεις το κυρίως γεύμα το απόγευμα δεν είναι πρόβλημα , φρόντισε όμως να παίρνεις μαζί σου ένα μικρό γεύμα για το μεσημέρι. Θα μπορούσες για παράδειγμα να ετοιμάσεις ένα κρύο σάντουιτς με γαλοπούλα, κασέρι & λαχανικά ,η αγόρασε τορτίγιες & πρόσθεσε μέσα καθημερινά διαφορετικά υλικά της αρεσκείας σου (κομματάκια από κοτόπουλο που περίσσεψαν από την προηγούμενη ημέρα, λαχανικά, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, αυγό βραστό κα) Αν δεν προλαβαίνεις αγόρασε μία μπάρα και ένα φυσικό χυμό από το κυλικείο. Όταν γυρίσεις πια στο σπίτι φρόντισε να έχεις μαγειρεμένο φαγητό από την προηγούμενη ημέρα για να μην χάνεις χρόνο και κόψε μαζί με αυτό μία φρέσκια σαλάτα λαχανικών εποχής.  Το τσάι είναι μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών άρα αν θέλεις να βάλεις μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών στη διατροφή σου που φαίνεται να βοηθάνε στο μεταβολισμό και την απώλεια βάρους καλό θα είναι να καταναλώνεις 1-2 φλιτζάνια καθημερινά. Όσον αφορά το τελευταίο σου ερώτημα ,για να αποφύγεις τη ζάχαρη μπορείς να χρησιμοποιείς υποκατάστατα όπως ζαχαρίνη, φρουκτόζη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν είτε λιγότερες θερμίδες είτε μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα  η γνώμη μου όμως είναι ότι εφόσον δεν αντιμετωπίζεις σοβαρό πρόβλημα βάρους να πρέπει να επιλέξεις καστανή ζάχαρη που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με την λευκή  και προσπαθήσεις να περιοριστείς σε 1 κουταλάκι ημερησίως.

Καλησπέρα είμαι η Χριστίνα και έχω πρόβλημα στο να χάσω 3 κιλά. Είμαι 72 κιλά με ύψος 1,72.σε γενικές γραμμές η διατροφή μου είναι καλή αλλά δυστυχώς η ζυγαριά δεν πέφτει έχει κολλήσει τι να κάνω???

Όταν ακολουθούμε μία δίαιτα και για τα αποτελέσματα της βασιζόμαστε στο καθημερινό ζύγισμα τότε ενδέχεται να κάνουμε λάθη. Η κατάσταση υδάτωσης μας αλλάζει από ώρα σε ώρα καθημερινά με αποτέλεσμα ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξομειώσεις στα κιλά οι οποίες  όμως οδηγούν σε λάθος συμπέρασμα! Η κατανάλωση αλατιού, η προεμμηνορυσιακή περίοδος ,η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα, η κακή ενυδάτωση κα μεταβάλλουν σημαντικά το βάρους μας. Άρα μην αποθαρρύνεσαι όταν η προσπάθεια σου είναι σωστή  από το νούμερο που βλέπεις στη ζυγαριά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το εξής: Ζυγίσου μία φορά την εβδομάδα στην ίδια ζυγαριά κάτω από τις ίδιες συνθήκες (ιδανικά χωρίς ρούχα, νηστική, συγκεκριμένη μέρα και πρωινή ώρα ) και καταγράψτε τις μεταβολές σου , δώσε βάση στο πώς αισθάνεσαι με τα ρούχα σου αν δηλαδή είναι πιο άνετα σημαίνει ότι το λίπος σου μειώνεται ανεξάρτητα από την ένδειξη της ζυγαριάς. Αν προσπαθείς και δεν βλέπεις καμία μεταβολή ούτε στα ρούχα μάλλον ήρθε η ώρα να βάλεις λίγο άσκηση στην καθημερινότητά σου!!!
Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το....ψωμί ! Είμαι υπερ της υγιεινή διατροφής αλλά το ψωμί δεν μπορώ να το αρνηθώ...τρώω καθημερινά παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Θα ήθελα να με ενημερώσετε κατά πόσο μπορεί να εμποδίζει την απώλεια κιλών.
Η νοοτροπία «κόβω το ψωμί μαχαίρι και χάνω κιλά ανήκει σε περασμένες δεκαετίες!» Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όλα τα τρόφιμα (και το ψωμί!) μπορούν να ενταχθούν σε ένα διαιτολόγιο και η απώλεια βάρους να είναι εφικτή, αν όμως η κατανάλωση υπερβαίνει το όριο της ενεργειακής πρόσληψης που σου αντιστοιχεί τότε δεν θα μπορέσεις να χάσεις κιλά. Επειδή οι ισορροπίες είναι λεπτές απευθύνσου σε ένα ειδικό να σου σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής με την ανώτερη κατανάλωση σε υδατάνθρακες που σου αντιστοιχεί. Έτσι θα απολαμβάνεις το αγαπημένο σου τρόφιμο και δεν θα κινδυνεύεις να από πρόσληψη βάρους.

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το.... ψωμί ! Είμαι υπέρ της υγιεινή διατροφής αλλά το ψωμί δεν μπορώ να το αρνηθώ... τρώω καθημερινά παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Θα ήθελα να με ενημερώσετε κατά πόσο μπορεί να εμποδίζει την απώλεια κιλών.

Αγαπητή Ειρήνη θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τις εξής διατροφικές οδηγίες για να μειωθούν τα συμπτώματα του τυμπανισμού που έχεις. Κατανάλωσε 3 γεύματα και 2 σνακ ενδιάμεσα μέσα στη ημέρα ,φρόντισε να μη μένεις με το στομάχι άδειο για μεγάλο διάστημα, & μη το φορτώνεις με μεγάλο όγκο τροφής. Να τρως αργά και να μασάς καλά τη τροφή σου. Αφιέρωσε ώρα και ηρεμία στο γεύμα. Μείωσε στο ελάχιστο τον καφέ που καταναλώνεις και τα αναψυκτικά Προσπάθησε οι τροφές να μην είναι μαγειρευμένες πολύπλοκα, με παχιές σάλτσες, ή παρασκευασμένες σκληρά (κοκκινιστά, τηγανητά κρέατα, ψάρια, κοτόπουλο, κιμάδες, ομελέτες) και, ταυτόχρονα, μαγειρευμένες με ρύζι, ζυμαρικά (γιουβέτσι), πατάτες (πιάτα ραγού), αβγοκομμένα (φρικασέ κ.λπ., αβγοκομμένες κοτόσουπες, ψαρόσουπες, κρεατόσουπες). Να μην καταναλώνεις τα τρόφιμα -και ιδιαίτερα τα αμυλούχα- (ψωμί, πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά) αμάσητα ή ελάχιστα μασημένα. Τέλος όταν τα συμπτώματα δυσπεψίας έχουν παρουσιαστεί μην καταναλώνεις σκληρά-κυτταρινούχα τρόφιμα(ωμό ή βρασμένο λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραδίκια, αγκινάρες κ.λπ.) γιατί επιδεινώνουν το πρόβλημα.

 


line Διαιτολόγος θεσσαλονίκη Βιργινία Παπαεμμανουήλ