Διατροφή γυναίκας

Εγκυμοσύνη

 

 

 

Η μακρόχρονη συνεργασία της διαιτολογικής μας μονάδας με κορυφαία γυναικολογικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης  και η τακτική εβδομαδιαία παρακολούθηση μεγάλου αριθμού γυναικών που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης με φυσιολογική πορεία κύησης ή με κάποιο παθολογικό πρόβλημα (διαβήτης κύησης, προεκλαμψία κα) μας έδωσαν τη δυνατότητα να παρέχουμε σήμερα μία μοναδική – αποκλειστική απόλυτα ολοκληρωμένη προσέγγιση σε γυναίκες που διανύουν την σημαντικότερη περίοδο της ζωής τους.

 

Έλεγχος βάρους πριν τη εγκυμοσύνη

 

Όταν μία εγκυμοσύνη αρχίζει με φυσιολογικό βάρος το έμβρυο ωφελείται κατά το μέγιστο και ελαττώνονται κατά το ελάχιστο οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη θρέψη της εγκύου.

 

Τι κινδύνους εγκυμονούν οι παχύσαρκες γυναίκες 

 

Η παχυσαρκία είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την έγκυο αλλά και το έμβρυό της. Εκτός από τα συνήθη προβλήματα (πόνους στη μέση, δυσφορία, αναπνευστική δυσχέρεια, λαχάνιασμα) μία παχύσαρκη έγκυος έχει πολύ υψηλό κίνδυνο να πάθει θρόμβωση κάτω άκρων, προεκλαμψία, και διαβήτη κύησης. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και στη λοχεία.
 

Eάν πριν την εγκυμοσύνη μία γυναίκα είναι παχύσαρκη μετά τον τοκετό θα ξαναβρεί το πλεόνασμα βάρους που προϋπήρχε  και ακόμα κάτι περισσότερο… Η απώλεια των κιλών αυτών θα είναι δύσκολη.

 

Η αξία της διατροφικής υποστήριξης κατά την διάρκεια της κύησης

 

Η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής που ακολουθεί μία γυναίκα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του βρέφους. Η ιδέα που επικρατούσε παλαιότερα ότι η γυναίκα έπρεπε να καταναλώνει τις διπλάσιες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον ψευδής .Τόσο η ποσότητα της τροφής για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας , όσο και η ποιότητα της που καταναλώνεται για να επιτευχθεί η επιθυμητή κατάσταση υγείας για το έμβρυο και τη μητέρα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής .
 

Όταν η μητέρα τρέφεται με λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που απαιτούνται (χαμηλή θερμιδική πρόσληψη) υπάρχει:

α) αυξημένος κίνδυνος να είναι το έμβρυο λιποβαρές με αποτέλεσμα να εμφανίσει αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα, νοσήματα στην ενηλικίωση καθώς και συγγενείς ανωμαλίες (δυσχιδής ράχη, μηνιγγοκήλη)

β)Κίνδυνος να ‘αδειάσουν’ οι αποθήκες της μητέρας από μέταλλα και ιχνοστοιχεία κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νοσήματα όπως οστεοπόρωση και αναιμία. Η ανάγκη για επαρκή κάλυψη των θρεπτικών αναγκών της μητέρας είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν μια κακή διατροφική κατάσταση προϋπήρχε της εγκυμοσύνης της  πχ συνεχείς δίαιτες, πρόχειρο φαγητό, όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά.

 

Προσοχή! Η μεγάλη αύξηση του βάρους δε είναι απαραίτητα συνώνυμη με τη σωστή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και επομένως η διατροφική υποστήριξη και εκπαίδευση από ένα διαιτολόγο – διατροφολόγο κατά το στάδιο αυτό είναι απαραίτητη

 

 

Πόσο βάρος πρέπει να βάλω στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

Το σύνολο των κιλών που θα πρέπει να πάρετε  εξαρτάται από το βάρος σας πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης

 

 

 

 

Βασικές αρχές διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 

Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλήρης δηλαδή να περιέχει επαρκείς ποσότητες από όλες τις βασικές θρεπτικές ουσίες. Δεν πρέπει να περιέχει πάρα πολύ από ένα μοναδικό διαιτητικό συστατικό-ιδιαίτερα λίπος ,ζάχαρη ,ή αλάτι.

Λαμβάνετε καθημερινά τρία ισορροπημένα γεύματα (Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) .Ανάμεσα στα γεύματα να υπάρχει ένα μικρό snack έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως εσείς και το μωρό σας θα έχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Καλές επιλογές είναι :φρούτα, γιαούρτι, φυσικοί χυμοί ανάλατοι ξηροί καρποί, 2-3 φρυγανιές με τυρί, Ρυζόγαλο ,Ζελέ με κομματάκια φρούτων, αγγουράκια, καροτάκια κομμένα σε μπάρες
Καταναλώστε ποικιλία φυσικών, μη επεξεργασμένων τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.

 

Τα δημητριακά, το ψωμί, τα όσπρια και οι υπόλοιπες αμυλώδεις τροφές θα πρέπει να εμπεριέχονται σε κάθε γεύμα.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές αυτές θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αφού προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού και είναι πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά.

Σε ότι αφορά στα δημητριακά να ξέρετε ότι δεν έχουν όλα την ίδια θρεπτική αξία. Είτε μιλάμε για ψωμί, είτε για ζυμαρικά, είτε για ρύζι, θα πρέπει να προτιμήσετε τα ολικής αλέσεως παρά τα κατεργασμένα και επεξεργασμένα. Τα όσπρια θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

Καταναλώστε άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα (τουλάχιστον 6 μερίδες καθημερινά).

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να καλύψετε ένα μεγάλο ποσοστό των συνιστώμενων προσλήψεων σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, των οποίων οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτήν την περίοδο.

Προσοχή: να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε. Μικρόβια, φυτοφάρμακα και βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο έμβρυο. Αποφύγετε έτοιμες προπαρασκευασμένες σαλάτες, που περιέχουν συνήθως προπλυμένα φύλλα σαλάτας

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει και αυτά να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα αφού είναι η σημαντικότερη πηγή ασβεστίου. Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 3 ισοδύναμα από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ένα ισοδύναμο μπορεί να είναι: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 30 γραμμάρια (1 σπιρτόκουτο) τυριού. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος γαλακτοκομικά έχουν περίπου ίση περιεκτικότητα σε ασβέστιο με εκείνα που είναι πλήρη σε λίπος.

Τα άπαχα γαλακτοκομικά (0%) δεν πρέπει να καταναλώνονται γιατί το ασβέστιο δεν απορροφάται λόγω της απουσίας λίπους. Τα κίτρινα τυριά έχουν περισσότερο ασβέστιο.
Προσοχή: Αποφύγετε τα μαλακά ώριμα τυριά , όσα έχουν μπλε γραμμώσεις (όπως Brie , Roquefort και Camembert) και όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά γιατί ευνοούν την πρόκληση λιστερίασης. Αποφύγετε το τυρί Cottage.

 

Παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο. Σε αυτή την ομάδα συμπεριλαμβάνονται μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά.

Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών!!!
Το ψάρι είναι σημαντικό να το καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να περιλαμβάνει ένα λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα ή ο κολιός, που είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά.

Προσοχή: Το κρέας και το ψάρι να ψήνονται καλά, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης λιστερίασης. Για τον ίδιο λόγο, να αποφεύγονται τα αλλαντικά και κυρίως τα προϊόντα με βάση το συκώτι, το ζωικό ζελέ, τα αλεσμένα κρέατα και το πατέ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνετε ωμό ή μισοψημένο κρέας, ψάρια και θαλασσινά προϊόντα που τρώγονται ωμά (στρείδια, σούσι).Καλό επίσης είναι να αποφύγετε το συκώτι και τα προϊόντα του, εξαιτίας και της υψηλής συγκέντρωσης τους σε βιταμίνη Α. Κάποια αυγά είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα γι αυτό μαγειρεύετε τα αυγά έως ότου το ασπράδι του αυγού και ο κρόκος του να γίνουν στέρεα. Αποφύγετε εδέσματα που περιέχουν ωμά η μερικώς μαγειρεμένα αυγά συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που ετοιμάζονται στο σπίτι όπως είναι η μαγιονέζα, κρέμες από γάλα και αυγά και κάποια σουφλέ.
 

Τα λιπαρά υλικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες. Καλό είναι να περιορίζονται οι τροφές που έχουν ως βάση το ζωικό λίπος, όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος και να αντικατασταθούν με φυτικά έλαια .Προτιμήστε το ελαιόλαδο.

 

 

 

 

Το αλάτι και η ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Μην ρίχνετε υπερβολικό αλάτι στο πιάτο σας, και αποφύγετε να καταναλώνετε σνακ όπως πατατάκια και αλμυρούς ξηρούς καρπούς. 

 

line Διαιτολόγος θεσσαλονίκη Βιργινία Παπαεμμανουήλ