Ειδικές μετρήσεις

Μέτρηση Σύστασης ΣώματοςΜέτρηση σύστασης σώματος
 

Η ανάλυση σύστασης σώματος είναι μία εξέταση που προσδιορίζει συνολικά αλλά και τμηματικά τις τιμές λίπους, μυϊκής μάζας, και των συνολικών υγρών του σώματος.

Η ανάλυση ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού, είναι βασικό στοιχείο για την εικόνα της υδάτωσης του σώματος και μας βοηθά να εντοπίσουμε τυχόν διαταραχές όπως η έντονη κατακράτηση υγρών ή η αφυδάτωση. Μέσω της ανάλυσης εκτιμάται επίσης η συνολική οστική μάζα, και το σπλαχνικό λίπος.
 

Η εξέταση είναι αναίμακτη, ανώδυνη και γρήγορη. Συνοδεύεται από έγγραφο πόρισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την κατάρτιση διαιτολογίου και από ιατρούς για την εκτίμηση της πορείας ορισμένων νοσημάτων (λιπώδη διήθηση, πολυκυστικές ωοθήκες κλπ )

 

Γιατί είναι απαραίτητη η μέτρηση της σύστασης του σώματος

Το συνολικό βάρος είναι από μόνο του μικρής σημασίας και πάρα πολλοί άνθρωποι λανθασμένα βασίζουν τη δίαιτα τους σε αυτό που βλέπουν στη ζυγαριά τους.

Εάν οι αναλογίες της άλιπης μάζας και του λίπους δεν είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή υπάρχει αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης πολλών νοσημάτων τέτοια είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η αρτηριοσκλήρυνση, η στεφανιαία νόσος, τα αναπνευστικά προβλήματα, και νεφρικές διαταραχές.

Εξίσου σοβαρό όμως, είναι και το πρόβλημα του να έχεις ιδιαίτερα χαμηλό λίπος, αφού ο λιπώδης ιστός είναι ζωτικός για την φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Η δραματική άνοδος της νευρικής ανορεξίας, της βουλιμίας, και του “φόβου της παχυσαρκίας” την τελευταία δεκαετία, απαιτεί επίγνωση της σωστής σύστασης του σώματος.

 


Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το συνολικό βάρος του σώματος δεν αντανακλά με ακρίβεια την διατροφική κατάσταση ενός ατόμου. Ένας αρσιβαρίστας μπορεί να θεωρηθεί σαν σοβαρά υπέρβαρος σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή με τους στάνταρ πίνακες ύψους / βάρους, ενώ έχει τέλεια σωματική σύσταση. Αντίστροφα κάποιος μπορεί να έχει ένα “φυσιολογικό” βάρος σύμφωνα με τους πίνακες και εντούτοις να έχει υπερβολικό λίπος –πολλές φορές επικίνδυνο για την υγεία του.

line Διαιτολόγος θεσσαλονίκη Βιργινία Παπαεμμανουήλ